Ersättning för försenat flyg

Har du råkat ut för förseningar i flygtrafiken i sommar? I EU gäller lagar som ger dig rätt till ersättning vid förseningar. Läs om hur du går till väga för att begära din ersättning.

Du har rätt att begära ersättning vid förseningar när du flyger från en flygplats utanför EU till en flygplats inom EU med ett flygbolag som är registrerat i EU, Island, Norge eller Schweiz. Olika regler gäller dock beroende på hur stor förseningen är och hur lång flygningen är. Notera att det är den förutbestämda ankomsttiden jämfört med den verkliga ankomsttiden som räknas.

Om ditt flyg är försenat med mer än 3 timmar:

  • Du har rätt till 250 euro för alla flygningar på högst 1 500 kilometer.
  • För alla flygningar inom EU längre än 1 500 kilometer och för alla övriga flygningar mellan 1 500 och 3 500 kilometer långa har du rätt till 400 euro.
  • Du har rätt till 600 euro för alla övriga flygningar som omfattas av EU:s regler.

Om ditt flyg blir försenat med 2 respektive 5 timmar har du också speciella rättigheter. Blir ditt flyg försenat till nästa dag har du rätt till övernattning på hotell inkl. transport. Vill du läsa mer om dina rättigheter hittar du all information om försenat flyg hos Konsument Europa. Där hittar du också en flygkalkylator du kan använda för att beräkna din ersättning samt en blankett du kan använda för att begära din ersättning hos flygbolaget.

Få hjälp med begäran av ersättning

Vill eller orkar du inte begära din ersättning själva finns det bolag som jobbar med just detta. Mot en andel av den ersättning du får gör de jobbet med att begära ersättningen åt dig. Du kan exempelvis använda tjänsten Flyghjälp där du kan få upp till 6 000 kr i kompensation per passagerare. De har juridisk expertis och sköter kontakten med flygbolaget.

Kom ihåg att du måste begära din ersättning inom två månader från att förseningen inträffade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *