Midsommar

Heliga midsommar

Enligt Svensk Handel är midsommar den tredje viktigaste högtiden för försäljningen i dagligvaruhandeln, delat med påsken och strax efter Black Friday. Julen är det svårt att mäta sig med. Trots detta är det inte mycket negativt som skrivs om effekter på svenskars ekonomi eller jordens natur vid midsommarfirandet. Visst är det skönt med en så in i bängen helig tradition ibland.

Under julafton och Black Friday flödar det av tidningsartiklar och statistikrapporter om hur stor och ökande konsumtionen i Sverige är. Påsken handlar vanligtvis om hur groteskt mycket godis som svenskarna köper och petar i sig. Men midsommar då? Ja, då handlar det mest om att konstatera att det åter blir regn, huruvida det blir svenska jordgubbar eller inte och ett jämförande och beslutsfattande kring vilken inlagd sill som är bäst.

Varför så lite hets kring midsommarkonsumtionen?

Det är inte så att konsumtionen och miljöpåverkan är särskilt spartansk under midsommar. Det är många gånger en hel del som ska inhandlas i form av mat, dryck och eventuell dekoration. På många ställen är det säkert tallrikar, bestick och glas i plast som används. Potatisen brukar visserligen vara billig, men jordgubbarna kostar normalt mer pengar än vanligt denna dag. Jordgubbar och potatis är för övrigt två av de mest besprutade grödorna i Sverige(!) enligt Aktuell hållbarhet. Man ska kanske hyra ett ställe att fira på. Kanske har man en egen stuga dit man ska transportera sig och sätta igång gammal köksutrustning och kanske värme.

Trots detta går Midsommar i Sverige under radarn hos de som håller i pennan för miljöns och privatekonomins skull. Midsommar måste helt enkelt vara så djupt rotat och heligt i den svenska kulturen att det får kosta vad det vill för att fira denna högtid. Äntligen har vintern och mörkret gått i tillfällig dvala och även vi i norden kan få vara ute och njuta av naturen på ett enklare sätt. Visst är det befriande och skönt att åtminstone få njuta och släppa loss lite någon gång!

Några besparingstips

För att bidra åtminstone lite till minskad konsumtionshets och för att man inte ska ta alltför lättvindigt på privatekonomin kring midsommar kommer här slutligen i alla fall ett par tips inför firandet från oss på Pengakoll:

  • Det är väldigt lätt att man gör på tok för mycket mat och i synnerhet när det är buffé som det ofta är på midsommar. Här finner du en bra portionsberäkning för en rätt och bufféer.
  • Försök att använda riktiga tallrikar, bestick och glas istället för plastvarianter. Det sparar både plånboken och naturen på.
  • Vad använder ni för el i sommarstugan? För att minska utsläppet av växthusgaser är det bra att använda förnybar el och gärna 100% förnybar el. Du kan t.ex. jämföra elpriser på Elbruk.se för att göra ett eget val av vilken el-källa du vill ha.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *