Lån till bil

Hur fungerar ett billån

Ett billån är ett speciellt utformat konsumtionslån som du kan få tillgång till via banker och kreditinstitut i Sverige. Lånet styrs i regel av vissa förutsättningar och krav för att man skall få tillgång till det. I regel måste man betala minst 20% i en så kallad kontantinsats för bilen. Detta är helt enkelt pengar som du skall betala ur egen ficka. Lånet på bilen kan då endast uppgå till 80% av det totala köpbeloppet. I ett billån ställer du även bilen som en säkerhet för själva lånet, vilket ger banken och kreditgivaren rätten återta bilen vid det fall du ej kan betala dina amorteringar och räntor på utsatt tid. Detta regleras efter lånevillkoren samt svensk lagstiftning.

För att kunna få ​ta ett billån​ till att köpa en bil kräver allt som oftast banker och kreditgivare att man inhandlar bilen hos en auktoriserad återförsäljare eller bilhandlare. I många fall finns det även gränser för hur gammal bilen får vara samt hur kostnadsläget ser ut. Billigare begagnade bilar brukar man ej kunna ta billån för. Detsamma gäller om man köper en begagnad bil från en annan privatperson, då blir du oftast hänvisad till att istället ta ett privatlån.

Privatlån för att köpa bil

På många sajter, hos såväl banker som låneförmedlare står det att man kan ansöka om billån. Det man noggrant bör kontrollera är om det är ett regelrätt billån eller om det faktiskt rör sig om ett privatlån, vilket är en helt annan sak. Har man ingen kunskap inom lån och krediter kan det vara svårt att förstå skillnaden eftersom du med ett privatlån kan köpa en bil. Ibland marknadsförs även privatlån som billån, vilket kan förvirra för konsumenten.

Ett privatlån är ett lån utan säkerhet. Du kan nyttja dessa pengar till precis vad du önskar som till exempel att köpa en bil, vilket är mycket vanligt. Privatlån är kanske den vanligaste formen av lån att ta för att finansiera en begagnad bil. Detta eftersom det är i princip omöjligt att få tillgång till ett billån om du köper en bil från en annan privatperson.

Den stora skillnaden i att ta ett privatlån för att köpa en bil är att du ej behöver sätta bilen som en säkerhet för lånet och att du kan låna till hela köpbeloppet på bilen. Du behöver alltså inte lägga någon egen kontantinsats.

Det man bör tänka på är att ett billån ofta innehar en förmånligare räntebild och billigare avgifter än ett privatlån. Båda typer av lån är dock väl fungerande finansieringsmöjligheter för att köpa en bil.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *