Signering av skuldebrev

Hur man lånar pengar utan BankID

Idag är det mest naturliga alternativet, när man lånar pengar, att skriva under låneavtalet med BankID eller någon annan e-legitimation. Dels för att det går snabbare både för dig som låntagare men också att det anses som ett mer säkert alternativ och att ansökningsprocessen blir smidigare.

Men vad händer om man inte har tillgång till BankID eller om man föredrar det gamla tillvägagångssättet med att sätta sin signatur på ett papper? Även om utbudet av kreditgivare minskas så kan man fortfarande gå in till sitt närmaste bankkontor hos den bank man har idag och sköta ansökan och signering på plats. Om man föredrar andra kreditgivare som har sin ansökningsprocess online, som erbjuder lån utan säkerhet, så finns det fortfarande lån som man kan teckna utan BankID. Istället kommer låneavtalet skickas hem till dig per post som du sedan returnerar till kreditgivaren. Kreditgivaren kan också kräva att du skickar med en kopia på din ID-handling och i vissa fall även kopia på dina senaste lönespecifikationer.

Vad ska ett låneavtal innehålla?

Ett låneavtal ska innehålla samtliga villkor för ditt lån. Om det är villkor som anses som ”väsentlig betydelse” ska detta framhävas och förklaras extra tydligt för dig som låntagare.

Förutom dina personuppgifter ska det även finnas information om lånets amortering, räntor, avgifter, dröjsmålsränta, ångerrätt, förtidsinlösen etc.

Hur snabbt får jag pengarna?

En nackdel med att inte använda BankID är att processen, från ansökan till utbetalning, kommer att ta längre tid. Först när du har returnerat låneavtalet till kreditgivaren, och det har registrerats i deras system, kommer pengarna betalas ut till ditt bankkonto. Detta sker direkt eller så har man pengarna inom 1 – 2 bankdagar.

Låna utan BankID här!

Nedan listar vi några kreditgivare som kan erbjuda olika signeringsalternativ. Vid slutet av ansökan kan du välja om du vill signera med BankID eller om du vill få ett skuldebrev hemskickat med posten.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *