Kontokredit

Kontokredit är en ny låneform där du ansöker om en kreditgräns, likt ett kreditkort, och har en flexibel löptid där du betalar av låneskulden enligt kreditgivarnas lånevillkor. Från att långivarna sedan innan erbjudit korttidslån upp till 90 dagar ser vi en stor övergång till denna nya låneform där man har en flexibel återbetalning och där kunden själv bestämmer när man vill betala tillbaka hela låneskulden.

De kostnader som kan uppstå i samband med en kontokredit är bland annat månadsräntan på ditt lån, uppläggnings- eller startavgift, aviavgifter och uttagsavgifter. Villkoren skiljer sig mycket från långivare till långivare så det är viktigt att du läser igenom lånevillkoren, innan du skickar in ansökan, så du har full koll på vilka kostnader och avgifter som tillkommer.

Hur fungerar kontokredit?

När du fyller i ansökan hos en långivare så brukar det första man gör vara att välja en kreditgräns. Du ska ha i åtanke att detta inte är beloppet som du lånar utan att du har en möjlighet att plocka ut pengar till ditt bankkonto upp till denna kreditgräns. Det fungerar precis som ett kreditkort!

När du fyllt i ansökan, signerat skuldebrevet och lånet är beviljat så kommer du kunna logga in på ditt konto hos långivaren och begära ett uttag till ditt bankkonto. När detta är gjort förs pengarna oftast över direkt eller samma dag. Många av långivarna kan göra en intern överföring av pengarna till olika svenska banker vilket gör att pengarna kan föras över redan inom 15 minuter.

När din första faktura kommer så kan du välja att betala tillbaka hela din låneskuld eller att delbetala. Om du väljer att delbetala så brukar långivaren ha ett viss minimum belopp som gräns där man inkluderar ränta och amortering. Vilken gräns varje långivare har skiljer sig åt och du hittar information om detta i långivarens SEKKI-villkor.

När krediten är återbetald kan du när som helst logga in på ditt konto hos kreditgivaren igen och begära en utbetalning. Du behöver inte genomgå en ny ansökningsprocess utan du har ett aktivt konto hos långivaren som du kan välja att utnyttja eller inte.

Vad behöver jag tänka på?

Likt ett vanligt lån bör du ha i åtanke att denna typ av kredit ofta är klassad som en högkostnadskredit. Det innebär att den effektiva räntan är högre än 30% och kan vara en risk för din privatekonomi.

Du bör också ha i åtanke vilka avgifter som tillkommer i samband med ditt lån om du bara tänker ha krediten i 30 dagar. Oftast vid korta löptider är det att föredra en långivare som endast tar ut en månadsränta på krediten och inte har avgifter för uppstart och uttag.