Semester i Grekland

Den svaga kronan påverkar semesterkassan

Den svenska kronan är historiskt låg och på fortsatt väg ner. Att kronan faller är positivt för vissa. Vinnare är exempelvis de svenska företag som exporterar produkter till andra länder. För privatpersoner å andra sidan blir det exempelvis mindre att shoppa för på utlandssemestern i sommar.

Det är få länder i Europa och världen som kan mäta sig med den valutaförsämring som skett i Sverige under året och de senaste åren. Jämför man den svenska kronan med euron så har vi inte legat på dessa nivåer sedan 2009. Sedan 2012/2013 har kurvan stigit från runt 8,50 kr per euro till närmare 11 kr idag. Det är en förändring på ca 25 %, en ganska saftig prishöjning på att handla varor och tjänster med euro istället för kronor.

Har du en resa planerad till något euro-land? Då får du alltså räkna med att mer pengar kommer gå åt i sommar jämfört med vad det gjort de senaste 9-10 åren du semestrat på samma ställe.

Har du en semesterresa planerad till USA eller något annat land där du tänkt handla med US dollar? Då blir det ännu dyrare. En dollar kostar idag 45 % mer än vad den gjorde 2012/2013.

Varför har kronan sjunkit i värde?

Det finns många anledningar och röster om varför kronan är så svag. En vanligt förekommande åsikt om anledningen är att det är Riksbankens agerande som har stor påverkan. Riksbanken kämpar med att nå och hålla inflationsmålet på 2 %. Anledningen till att Riksbanken har detta mål är att man vill ha en prisstabilitet. Detta ska i sin tur ska leda till långsiktigt hållbar tillväxt.

Det främsta verktyget Riksbanken har för att nå sitt inflationsmål är reporäntan. Reporäntan är den ränta som marknadsbanker kan låna eller placera till i vår Riksbank. Detta styr till viss del hur mycket pengar svensken har att röra sig med.

De jobbar också med QE (Quantitative easing / kvantitativ lättnad) för att stimulera ekonomin. Detta innebär att de köper obligationer från företag eller andra stater. Vissa tror att kronan försvagats då man under fjolåret köpt många obligationer från utlandet och att säljarna utomlands inte återinvesterat några pengar i Sverige, p.g.a. att det här är minusränta.

Starkare krona i framtiden?

Valutor går upp och ner och mycket tyder på att i alla fall de orsaker man tror ligga bakom en svag krona kommer ändras.

Vi har under lång tid haft låg styrränta och reporänta och att de kommer fortsätta falla från dessa nivåer är ganska otroligt. De kommer förmodligen inte flyga upp, men de kommer inte bli lägre. Även centralbankernas köp av statsobligationer för att expandera penningpolitiken som man hållt på med under många år kommer enligt teoretiker att avta.

Med dessa förändringar är det troligt att kronan kommer stärkas från dessa nivåer. Kanske är det bättre att spara semesterpengarna och istället åka nästa år?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *